29.03.2014 22:53

Český vývoj hvězdářské techniky

Byla by Česká republika dobrým místem pro rozvoj a vývoj hvězdářských potřeb, technologií a pozorování oblohy?
Odpověď zní ano s nějakým tím ale. Největší nevýhodou je že Česká města a vesnice moc nebojují proti světelnému znečištění. Dalším problémem pro stavbu hvězdáren a hvězdářských technologií je, že města mají více peněz a více možností než vesnice a navíc logicky ve městě je světelné znečištění větší takže hvězdárna v takovém prostředí se musí vyrovnávat se světelným znečištěním, to znamená, že má výrazně menší hvězdářské možnosti. Oproti tomu na vesnicích je to mnohem lepší a navíc není tam tolik Billboardů a pouličních světel takže se to dá snadněji a levněji odstranit za nové než ve městě ale jedinou nevýhodou je, že vesnice mají méně peněz a kdyby jim pomohla Evropská unie, bylo by to tu super!.

Myslíte si, že Moderní LED osvětlení které zamezují světelnému znečištění jsou drahé? nebo samotné LED svítidla?

Tady je Citace článku ze stránky ekolobydlení.eu:

Žárovky využívající LED čipy mají dlouhou životnost a nízkou spotřebu. Neobsahují také žádné škodlivé látky a jedou na plný výkon okamžitě po zapnutí vypínače. Jediným problémem se tak zdá být poměrně vysoká cena.

Uvnitř LED žárovky se nalézá usměrňovací zdroj převádějící střídavý proud na stejnosměrný a chránící svíticí  čipy proti výkyvům sítě. Právě vysokorychlostní a vysokofrekvenční tranzistor uvnitř těchto zdrojů dělá LED žárovky tak drahé. Kvalita tranzistorů je přímo úměrná svítivostí aživotnosti žárovky.

Právě na drahé zdroje LED žárovek se zaměřili vědci z Fraunhofer Institute. Jejím řešením je nový gallium-nitrid tranzistor překonávající své starší křemíkové kolegy vyšším výkonem, ale především mnohem nižší cenou.

Nové tranzistory mají účinnost 86 % – o 1 až 4 % lepší hodnota než mají křemíkoví kolegové. Gallium-nitrid tranzistory mohou pracovat za vyšších teplot, proudu a napětí a lze u nich přepínat frekvence 10x rychleji. Výsledkem jsou levnější, menší LED žárovky s dlouhou životností – to vše při stejné nebo lepší svítivosti.

Současné LED žárovky mají maximální světelný tok někde kolem 1000 lumenů. Německým vědcům se však tuto hodnotu podařilo zvednou na dvojnásobek, na 2099 lumenů.

„Osvětlení se podílí z 20 % na světové spotřebě elektřiny, takže je to oblast, kde jsou úspory velmi užitečné. Člověk by neměl podceňovat LED zdroje, protože jsou klíčem k úsporám energie,“říká doktor Michael Kunzer, vedoucí výzkumného týmu na Fraunhoferově institutu.:

Pokud si myslíte že Led osvětlení je drahé tak jsi přečtěte celý tento článek: www.ekobydleni.eu/spotrebice/prichazi-nova-generace-levnych-led-zarovek
 

Autor mini-článku: #dominog Dominik Stavinoha.

Na obrázku: Hvězdárna Valašské Meziříčí

Výběr hvězdářských dalekohledů:

https://www.novedalekohledy.cz/158/

Google+

—————

Zpět


Kontakt

vesmirnycyklista.cz